Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

9ο Φεστιβαλ Γαλλοφωνου Κινηματογράφου

Το τιμήσαμε και μας άρεσε!Και οι ταινίες που είδαμε, αλλά και η όλη διαδικασία, όπου βλέπαμε δύο ταινίες σερί. Το γαμώτο σ'όλη τη διάρκειά του ήταν ου χρέωναν ακόμα και εμάς της σχολής 5 ευρώ όσο τους υπόλοιπους, ενώ και πέρσυ ακόμα ήταν 3 ευρώ.Τέλος πάντωννν.
Κυριακή 13 Απριλίου.
-Κομμένη στα δύο/La fille coupée en deux.
"Μια νεαρή γυναίκα που θέλει να πετύχει στη ζωή και με την ακτινοβολία της γοητεύει όσους βρίσκονται γύρω της ερωτεύεται έναν πασίγνωστο και διεστραμμένο συγγραφέα ενώ παντρεύεται έναν νεαρό ανισόρροπο εκατομμυριούχο". Η αλήθεια είναι πως δεν είναι τόσο διεστραμμένο έργο όσο ακούγεται. Αλλά οι χαρακτήρες είναι πολύ καμμένοι.Υπ'όψιν ο ανισόρροπος μισούσε αφάνταστα τον διεστραμμένο lol.
ταινία του 2007,του Claude Chabrol.
-Ώρα μηδέν/L’Heure zéro.
"Τι παράξενη ιδέα ήταν αυτή που είχε ο Guillaume Neuville, να συγκεντρώσει για το τελευταίο κομμάτι των καλοκαιρινών διακοπών στο Pointe aux Mouettes, στο σπίτι της πλούσιας θείας του, της Camilla Tressilian, την Aude, που ήταν η πρώην σύζυγός του, καθώς και αυτή που την αντικατέστησε στον ίδιο τίτλο, την εκρηκτική Caroline, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση πως θέλει να γίνουν φίλες οι δυο γυναίκες... Αυτή η περίεργη οικογενειακή συνάθροιση μετατρέπεται σε τραγωδία όταν μια ωραία πρωία η κυρία Tressilian βρίσκεται δολοφονημένη πάνω στο κρεβάτι της, με το κεφάλι κομματιασμένο... ". Πολύ καλή ταινία για να κάνεις χαβαλέ με τη παρέα, είχε ορισμένες σκηνές και ατάκες που ζωγράφιζαν.Είναι βασικά βασισμένη η ταινία σε βιβλίο της Agatha Christie, οπότε μπορείτε να φανταστείτε το μπέρδεμα που δημιουργειται. Σ'αυτήν την υπόθεση εμπλέκονται πια καμιά δεκαριά άτομα που φιλοξενούνταν εκεί. Η νυν του τύπου υστερικιά και αλλοπρόσαλη,οτι να ναι! Η κορυφαία ατάκα όλης της ταινίας, ο τρόπος που πρόφερε η νυν το όνομα της πρώην, ελληνιστί "Οοοοοντντντ." Γενικά υπήρχαν καμμένοι χαρακτήρες, και η ταινία άφησε αρκετά ερωτηματικά αναπάντητα σχετικά με το τι κρύβαν οι άλλοι χαρακτήρες.
ταινία του 2007, του Pascal Thomas
Δευτέρα 14 Απρίλη.
-H ζωή των νεκρών / La Vie des morts
"Η συγκέντρωση μιας ολόκληρης οικογένειας σε μια μικρή πόλη της επαρχίας έπειτα από την απόπειρα αυτοκτονίας ενός μέλους της. Οδυνηρό και συγκινητικό, ένα αριστούργημα πάνω στην ανάμνηση, την οικογένεια και τον θάνατο. Μια κλασική ταινία του γαλλικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’90, η οποία αποτελεί και το πρώτο βήμα από ένα εξαιρετικό και γεμάτο λεπτότητα έργο." Στην ουσία μαζεύεται όλο το σόι.Δεν είναι τόσο μακάβρια όσο ακούγεται.Υπάρχει μια πληθώρα χαρακτήρων, και δείχνει πως αντιδρά ο καθένας στο περιστατικό. Πχ η μάνα του παιδιού, τις ενοχές που έχει, και που δηλώνει πως θα πρέπε να βρουν τον ένοχο,και πως σ'αυτή τη περίπτωση ο μόνος ένοχος είναι η ίδια. Οι οικογένειες παρά τα γεγονότα δε παύουν να χουν τη "δική τους μικρή ζωή",ή οι καμιά 10αριά νέοι,οι οποίοι παρά την αγωνία που τους διακατέχει για το αν θα τα καταφέρει το παιδί,και θα καπνίσουν,και θα πουν το αστειάκι τους,και θα παίξουν και ποδόσφαιρο.Ρεαλιστικότατη βρίσκω αυτήν την απόδοση, και μ'άρεσε πολύ γι'αυτόν ακριβώς το λόγο.
ταινία του 1991,του Arnaud Desplechin
-Ο τελευταίος τρελός / Le Dernier des fous
"Έχει φτάσει το καλοκαίρι και το ξεκίνημα των διακοπών για τον εντεκάχρονο Martin, που ζει στο αγρόκτημα των γονιών του και παρατηρεί, πελαγωμένος, τη διάσπαση της οικογένειάς του: η μητέρα του ζει απομονωμένη μέσα στο δωμάτιό της, ο μεγαλύτερός του αδελφός, που ο Martin τον λατρεύει, πνίγεται μέσα στο αλκοόλ, και ο πατέρας του, πάνω στον οποίο η γιαγιά ασκεί μεγάλη επιρροή, παρακολουθεί ως ανήμπορος θεατής την οικογενειακή κατάπτωση… Και, παρ’ όλο που ο γάτος του, ο Mistigri, και η Malika, η υπηρέτριά τους από το Μαρόκο, του προσφέρουν λίγη ανακούφιση, ο Martin είναι αποφασισμένος να βάλει τέρμα σε αυτό το μπέρδεμα."Μεταξύ μας,ο αδερφός του είναι gay,η μάνα του τον μισεί για κάποιο λόγο άγνωστο,και ο πατέρας του τον έχει γραμμένο. Καμμένοι οι Γάλλοι ΚΑΙ σ'αυτή τη ταινία, ώσπου στο τέλος το παιδάκι,φαντάζεστε τι τέρμα βάζει...(τους καθαρίζει όλους)
ταινία του 2006, του Laurent Achard
Τετάρτη 16 Απρίλη
-Μιλώντας με τον κηπουρό μου / Dialogue avec mon jardinier
"Ένας πενηντάχρονος παριζιάνος ζωγράφος, που έχει αποκτήσει κάποια φήμη από τα έργα του, πηγαίνει κάπου στην καρδιά της γαλλικής επαρχίας, τώρα που έγινε δικό του το σπίτι στο οποίο πέρασε τα νεανικά του χρόνια. Γύρω από την κατοικία απλώνεται μια αρκετά μεγάλη έκταση γης, όμως αυτός δεν θα βρει ούτε την έφεση ούτε το ταλέντο να τη συντηρήσει. Έτσι βάζει μια τοπική αγγελία για να βρει κάποιον που να μπορεί να ασχοληθεί με αυτά. Ο πρώτος υποψήφιος (που θα κριθεί και ως ο κατάλληλος) είναι ένας παλαιός συμμαθητής του από το δημοτικό, με τον οποίον είχαν χαθεί και ξαναβρέθηκαν έτσι σαν από θαύμα. Αυτός λοιπόν θα είναι ο κηπουρός. Καθώς περνούν οι μέρες και τον συναναστρέφεται, ο ζωγράφος ανακαλύπτει με ιμπρεσιονιστικές πινελιές έναν άνθρωπο που πρώτα του προκαλεί την περιέργεια και κατόπιν τον μαγεύει με την ειλικρίνεια και την απλότητα του βλέμματός του απέναντι στον κόσμο… "ΤΗΕ BEST OF ALL!πάρα πολύ ωραία ταινία, είχε πολύ γέλιο,την καταευχαριστήθηκα!Εξυπνα σχόλια δοσμένα με χιούμορ, πολύ καλές ερμηνείες (όντως),και παρατήρηση:η μόνη ταινία όπου οι Γάλλοι δεν ήταν καμμένοι!(μα τι δυσφήμιση βρε παιδί μου τον εαυτό τους...)
Γενική παρατήρηση, υπήρχε κοινό σημείο στις ταινίες η παιδική ηλικία, δηλαδή αυτή έπαιζε ουσιαστικό ρόλο στις μετέπειτα ζωές ορισμένων χαρακτήρων,πχ στις 2 πρώτες κάποιο "ατύχημα".Δε λέω περισσότερα, ψάξτε το,αξίζει
ps.Το μεγαλύτερο γαμώτο ήταν που ενώ έμπαινα μέσα στην αίθουσα για τη τελευταία ταινία, βρίσκω μια κοπέλα απ'τη σχολή μου και μου λέει πως τελικά το 3ευρω για μας ισχύει,και πως αυτή απλά το δήλωνε, έδειξε πάσο και της κόβανε 3ευρώ εισιτήριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: