Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Gertrude Käsebier

Οι εικόνες με εντυπωσιάζουν, δε μπορώ να το αρνηθώ. Είτε είναι πίνακες, είτε φωτογραφίες, ακόμα και στη καθημερινή μου ζωή, τα μάτια μου συλλαμβάνουν τέτοιες εικόνες, που δε μπορώ να τις αποτυπώσω ούτε με φωτογραφική μηχανή, ούτε με μολύβια. Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν που τριγυρνάω στο διαδίκτυο, πέφτω πολλές φορές, ακόμα και κατά λάθος, σε ιστοσελίδες με εικόνες. Από τις μυριάδες που θα περάσουν μπροστά απ'τα μάτια μου, κάποιες θα μου κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση. Αρκετή για να τις αποθηκεύσω στον σκληρό. Έτσι έγινε και μ'αυτήν εδώ

Crystal gazer

Έχει κάτι το εξωπραγματικό αυτή η φωτογραφία, και δεν αναφέρομαι στη κρυστάλλινη μπάλα.
Δεν είχα ιδέα αν είναι όντως φωτογραφία ή σκίτσο, και ποιος ο δημιουργός. Μα α! ο καιρός περνάει, το ίντερνετ μας παρέχει ακόμα περισσότερες δυνατότητες, και πλέον αρκεί να "σύρω" τη φωτογραφία, να την "αφήσω" στο google (γιατί τα εύσημα πρέπει να δίνονται) και να μου πει ο,τι θέλω να ξέρω. Το όνομα της φωτογράφου είναι Gertrude Käsebier, Αμερικανίδα φωτογράφος (1852-1934).
Δε θα πω πολλά. Στη συγκεκριμένη εποχή, μια γυναίκα παντρεμένη με παιδιά που
ενδιαφέρεται για τις νέες παιδαγωγικές θεωρίες του Friedich Frobel, να αποφασίσει να σπουδάσει φωτογραφία, να πάει ακόμα και στην Ευρώπη για να εντρυφήσει στο αντικείμενο, και να ασχοληθεί επαγγελματικά μ'αυτό για να βγάλει τα προς το ζην μετά τον θάνατο του άντρα της , για μένα δεν είναι απλά αξιοσέβαστο, αλλά και αξιοθαύμαστο!



Zitkala-Sa


Yoked and Muzzled_Marriage


Silhouette


The Red Man


Woman Doing Laundry in Newport


The Heritage of Motherhood


Evelyn Nesbit


The Manger


Girl in Satin Dress with Roses


Lollipops

"Unlike her contemporary Edwart Curtis, Käsebier focused more on the expression and individuality of the person than the costumes and customs. While Curtis is known to hav added elements to his photographs to emphasize his personal vision, Käsebier did the opposite, sometimes removing genuine ceremonial articles from a sitter in order to concentrate on the face or stature of the person" (Wikipedia)

Iron White Man


Indian Chief


Happy Days


Portrait of Miss Minnie Ashley


Dancing School


The White Familly


Chester Beach


A Boy and His Dog


Auguste Rodin

Motherhood


The Sketch

Δεν υπάρχουν σχόλια: