Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Edward S. Curtis

Με αφορμή τη προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με την Kasebier, πέτυχα το όνομα του (μάλιστα στο απόσπασμα που παρέθεσα). Και voila, ένα λιθαράκι κυλάει, παρασύρει κάποια άλλα, και στο τέλος μπορεί το μισό βουνό να κυλήσει... Αμερικανός φωτογράφος (1868-1952).



Φωτογράφισε κυρίως το Αμερικάνικο τοπίο και τους ιθαγενείς, και προσπάθησε να τ'απαθανατίσει πριν εξαφανιστούν και χαθούν στη λήθη. Γι'αυτό το λόγο, δε φωτογράφισε μόνο, αλλά προσπάθησε να διασώσει οτιδήποτε είχε σχέση με τους Ινδιάνους, από τη μουσική και τη γλώσσα τους ως τις ιστορίες, τα έθιμα και τις συνταγές τους.
Λίγο αμφιλεγόμενος για κάποιους, πρώτον μιας και φαίνεται να κανε το δικό του "photoshop" στα φιλμ του, όπως να τους δίνει αυτή τη σέπια απόχρωση, ή να εξαφανίζει ένα ρολόι απο μια ινδιάνικη σκηνή για να φαίνεται πιο αυθεντική, και δεύτερον, γιατί με κάτι τέτοιες τεχνικές φαίνεται να "σκηνοθετεί" σκηνικά και λήψεις σε πιο στερεότυπες. Δεν είναι απαραίτητα άσχημα όλα αυτά. Μπορεί ο Curtis να θελε να μας δώσει μια ιδέα πώς ήταν όλα πολύ πριν την έλευση του "πολιτισμού". Στο κάτω κάτω δημιουργός ήταν, είχε και ένα όραμα του έργου ο άνθρωπος, το ήθελε κάπως συγκεκριμένα.
Όπως και να χει, σε μια εποχή που ήδη ο καθένας μπορούσε να αποκτήσει μια φωτογραφική μηχανή και ένα κλικ αρκούσε (σου θυμίζει κάτι;), οι φωτογράφοι έπρεπε να 'χουν κάτι ξεχωριστό στο ύφος τους, κι ο Curtis σίγουρα το είχε.


Duck Hunter - Kutenai


Medicine Man -Navajo


Vanishing Race


Weaver - Navajo


Native American Child


Morning Bath - Apache


Grinding Medicine- Zuni


Crying To The Spirits


At The Old Well of Acoma


A Smoky Day at The Sugar Bowl -Hupa


Sioux Chiefs


Two Strike, Teton Sioux


Painting a Hat (Nakoaktok)


Quiet Waters - Yurok


The Piki Maker


Waiting In The Forest, Cheyenne


A Heavy Load, Sioux


The Bowman- Nootka


Apache Baby


Canyon de Chelly, Navaho

Κι αν σ'άρεσε η δουλειά του, δε χρειάζεται να πας ως το Peabody Essex Museum για να θαυμάσεις κι άλλες φωτογραφίες του. Με πάνω απο 40.000 φωτογραφίες, μπορείς να είσαι σίγουρος πως ψάχνοντας στο ίντερνετ θα βρεις αρκετές. Εδώ έγινε η αρχή, μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στο

ΥΓ. Εννοείται πατάς πάνω στις εικόνες για να τις απολαύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: