Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

Μας αρέσει...

...που η κρατική τηλεόραση κάνει αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Κακογιάννη. Κι ενώ αναρωτιόμουν πώς και κανείς δεν έχει ασχοληθεί με τα θέματα του Τρω'ι'κού Πολέμου (τον οποίο τρελαινόμουν να διαβάζω στους τόμους τις ελληνικής μυθολογίας που κάποτε τους ήξερα σχεδόν απ'έξω), ανακαλύπτω αυτές τις ταινίες.Πολύ καλές αποδόσεις, ερμηνείες, σκηνοθεσία. Τις "Τρωάδες" δε της προηγούμενης Τρίτης τις απόλαυσα στο μέγιστο, μιας και δεν έχω διαβάσει ποτέ το ομόνυμο έργο και με ενδιέφερε αυτή η άποψη. Αυτή τη Τρίτη έχει την "Ιφιγένεια", την οποία μεν έχω δει αλλά σκοπεύω να ξαναδώ, επειδή η πρωταγωνίστρια(δε θυμάμαι το όνομα της) και η Ειρήνη Παπά ως Κλυταιμνήστρα που χάνει την κόρη της είναι φανταστικές. Απλά μου φάνηκε κάπως που η Ειρήνη Παπά έπαιζε σ'όλες αυτές τις ταινίες και με διαφορετικό ρόλο πάντα.Στη μια να ναι η Κλυταιμνήστρα, και στην άλλη η κόρη της η Ηλέκτρα??
Ωραία η ιδέα κάι μακάρι να κάνουν τέτοια αφιερώματα και για άλλους αξιόλογους και γνωστούς σκηνοθέτες. Γιατί με τη σύγχρονη βιομηχανία του θεάματος, επικεντρωνόμαστε στα πρωταγωνιστικά πρόσωπα κυρίως, και ξεχνάμε τα πραγματικά μυαλά πίσω απ'τη ταινία, ενώ κανονικά οι ταινίες θα έπρεπε να βλέπονται με την άποψη του τι εκφράζει μέσα απ' αυτήν ο σκηνοθέτης.(Βέβαια και οι περισσότεροι σύγχρονοι σκηνοθέτες δημιουργούν οτι να ναι ταινίες,απλά για να φτιάξουν κάτι και να πάρουν λεφτά). Μια ερώτηση που μου γενήθηκε επίσης τους τελευταίους μήνες, αυτές οι ταινίες, όπως και αυτές τις Μελίνας Μερκούρη, ή της Έλλης Λαμπέτη, γιατί δε προβάλονταν απο τη τηλεόραση, και βλέπαμε 100 χιλιάδες φορές όμως αυτές της Βουγιουκλάκη και της Καρέζη??Καλύτερης ποιότητας μήπως είναι αυτές?Μη τρελαθούμε.

Επίσης μ'άρεσε που έξω απ'το ΟΛΥΜΠΙΟΝ(cinema που οργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης) είδα μια αφίσα που έλεγε πως θα πρόβαλε ταινία της Monroe, επεξεργασμένη.Απο κει και πέρα όμως...την έπαιξε?΄Η στο μέλλον?Θα ήταν ωραία ιδέα μια τη βδομάδα, ή μια το μήνα, να προβάλει τέτοιες παλιές γνωστές ταινίες.Όπως και να το κάνουμε, το να βλέπεις dvd σπιτάκι σου δε συγκρίνεται με τη χαρά της σκοτεινής αίθουσας και της μεγάλης οθόνης...
ps.παρά τη εξεταστική, βλέπω,όπως καταλάβατε,πολλές ταινίες πλέον, και μου αρέσει που ξαναβρήκα τον παλιό καλό μου εαυτό!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: