Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008
30 Ιούνη και φέτος...
Κυριακή 29 Ιουνίου 2008
Stuck in a moment...
δεν είναι η original εκδοχή του τραγουδιού,αλλά προτιμώ την ακουστική version.
Ι'm not afraid of anything in this world,
There's nothing you can throw at me that I haven't already heard.
I'm just trying to find a decent melody,
A song that I can sing in my own company.
I never thought you were a fool,
But darling, look at you.
You gotta stand up straight, carry your own weight,
These tears are going nowhere, baby.
You've got to get yourself together,
You've got stuck in a moment and now you can't get out of it
Don't say that later will be better now you're stuck in a moment,
And you can't get out of it.
I will not forsake, the colours that you bring,
But the nights you filled with fireworks they left you with nothing
I am still enchanted by the light you brought to me,
I still listen through your ears, and through your eyes I can see...
And you are such a fool,
To worry like you do,
I know it's tough, and you can never get enough,
Of what you don't really need now... my oh my.
You've got to get yourself together,
You've got stuck in a moment and now you can't get out of it
Oh love look at you now,
You've got yourself stuck in a moment and now you can't get out of it.
I was unconscious, half asleep,
The water is warm till you discover how deep...
I wasn't jumping, for me it was a fall,
It's a long way down to nothing at all...
You've got to get yourself together,
You've got stuck in a moment and now you can't get out of it.
Don't say that later will be better,
Now you're stuck in a moment and you can't get out of it.
And if the night runs over,
And if the day won't last,
And if our way should falter,
Along the stony pass
...It's just a moment,this time will pass...
Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008
ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ
Ξέρω πάρα πολύ καλά πως η πραγματοποίηση μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης, και η ζωή της, δεν θα είναι καθόλου απλές, πως σε κάθε βήμα τους θα συναντούν δύσκολα προβλήματα...
...Κι αν έστω, εγώ και οι άλλοι, συναντούσαμε την αποτυχία σ' αυτό το δρόμο, προτιμώ την αποτυχία σ' αυτό το νόημα, παρά μια κατάσταση που μένει πριν ακόμα κι από την αποτυχία ή την μη αποτυχία, που μένει γελοία.
Κ. Καστοριάδης
Α ρε προλεταριάτο… Κοίτα ποιοι θα κάνουνε την επανάσταση των αγροτών και των εργατών… Ωραία το έθεσε ο Philippe Garrel: «μπορούμε να κάνουμε την επανάσταση για το προλεταριάτο χωρίς το προλεταριάτο;»… Το κομμα του λαου, το αντικαπιταλιστικό, το αντικομφορμιστικό, η ορθοδοξία του Μαρξισμού, οι αντιαστοι. Ο λαός πεινάει… Η διαλεκτική γίνεται εμπόρευμα… Για ένα λαό που πεινάει… Όχι στις πολυεθνικές, όχι στον αστισμό…. Ο διάλογος γίνεται εμπόρευμα… Ενίσχυσε μας οικονομικά για να πάρουμε καλύτερο καλαμάκι για να σου πιούμε και μεις λίγο αίμα… Άμα είσαι τυχερός μπορεί να κερδίσεις και αμάξι πολυτελείας. Θα σαι προλετάριος πολυτελείας. Όχι δεν είμαστε μαλάκες, δεν είμαστε επιχείρηση, δεν είμαστε κράχτες… Είμαστε το κόμμα της επανάστασης, η φωνή σου… Αν δώσεις παραπάνω από 10ευρω θα μπορείς να μιλήσεις κιόλας…Σουτ! Δεν έχεις εξοφλήσει τη συνδρομή σου! Ναι θα χεις το δικαίωμα… Σαν τα ροζ τηλέφωνα.. Σε χρεώνουμε καθώς μιλάς ή ακούς…. ΤΟ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ!
Κυριακή 22 Ιουνίου 2008
Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής...
Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008
Οικολογική ανισορροπία….
Πριν από πολλά χρόνια ο Murray Bookchin έδωσε τον τίτλο «η οικολογία της ελευθερίας» σε ένα από τα βιβλία του. Προσπάθησε, για άλλη μια φορά, μέσα από αυτό να δώσει ένα νέο μοχλό στην επαναστατική και την πολιτική σκέψη, αλλά κυρίως να προβάλει το σεβασμό προς τη φύση ως το θεμέλιο λίθο της κοινωνικής οργάνωσης. Άλλωστε ο ίδιος υπήρξε και θεμελιωτής της κοινωνικής οικολογίας και ιδρυτής του ομώνυμου ινστιτούτου. Στοχαστής αλλά και ακτιβιστής, ενεργό μέλος του εργατικού και κοινωνικού κινήματος είδε από κοντά «επιτυχημένες» επαναστάσεις να καταρρέουν, με την έννοια της επικράτησης της ωφελιμοκρατίας(πχ η κατάσταση στην ΕΣΣΔ). Σε κάθε του προσπάθεια τόνιζε τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος για την οικοδόμηση ισορροπημένης κοινωνίας.
Και πάλι όμως μέχρι πρόσφατα πέρασε μια περίοδο επώασης και καλλιεργήθηκε κυρίως από «γραφικούς» άκτιβιστες που πολλές φορές του αποκαλούσαν «αναρχοχιπιδες». Ξαφνικά τι έγινε; Ολόκληρος ο πλανήτης σε οικολογικό αναβρασμό. Παντού διαμαρτυρίες για το οικολογικό, οι φωνές ακούγονται δυνατότερα. Ίσως γιατί μας αγγίζουν οι συνέπειες, συνέπειες που δεν υπήρχαν πρότερα. Ας μου επιτρέψετε να παραθέσω ένα αποσπασμα από το κομμουνιστικό μανιφέστο: «Ελεύθερος και δούλος, πατρίκιος και πληβείος, βαρόνος και δουλοπάροικος, μάστορας και κάλφας, με μια λέξη, καταπιεστής και καταπιεζόμενος, βρίσκονταν σε ακατάπαυστη αντίθεση μεταξύ τους, έκαναν αδιάκοπο αγώνα, πότε καλυμμένο, πότε ανοιχτό…» και άλλο ένα «Στις προηγούμενες εποχές της ιστορίας βρίσκουμε σχεδόν παντού μια πλήρη διαίρεση της κοινωνίας σε διάφορες κλειστές τάζεις, μια πολύτροπη διαβάθμιση των κοινωνικών θέσεων. Στην αρχαία Ρώμη βρίσκουμε πατρίκιους, ιππείς, πληβείους, δούλους. Στο μεσαίωνα φεουδάρχες, υποτελείς, μαστόρους, καλφάδες, δουλοπάροικους κι επιπλέον σε καθεμιά απ' αυτές τις τάξεις βρίσκουμε ξανά ιδιαίτερες διαβαθμίσεις.»… Σύμφωνα με το μαρξισμό (αυτόν που εγώ αποκαλώ «χρήσιμο») επομένως, η ταξική καταπίεση έχει περάσει από πολύ παλιά στη συνείδηση των χαμηλότερων τάξεων. Το αποτέλεσμα όμως αυτής της καταπίεσης(βασική «αρχή» της κοινωνικής οικολογίας είναι ότι η οικολογική αποδιοργάνωση οφείλεται αναλογικά στην αντίστοιχη κοινωνική και ιδιαιτέρα στις καταπιεστικές δομές). Το να βαριανασαίνεις, τα υπερπληθη σωματίδια στον αέρα και το φωτοχημικό νέφος, οι εμπρησμοί(εκτός απ’αυτόν του Νέρωνα ίσως…) είναι καινούργια φαινόμενα. Γι’αυτό ακριβώς ο ανθρώπος αντιδρά.
Τρίτη 17 Ιουνίου 2008
Σκέψεις για το «μάθημα» της λογοτεχνίας..
Το σίγουρο είναι ότι γράφοντας αφαιρέθηκα, έβαλα μπροστά το συνειρμό, ίσως να ξέφυγα από το θέμα… Κάποια στιγμή όμως τελειώνοντας ανακαλύπτεις ότι ποτέ δεν έγραφες γύρω από ένα θέμα, ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητα θέματα… Το χαρτί είναι δικό σου σε κάθε περίπτωση, μπορείς να γράψεις ότι σου κατέβει. Δεν είμαι τόσο τολμηρός.. κράτησα σχετικές συνδέσεις….
Άντε να βρεις τίτλο…. Μμμμμ… Κάτι γενικό ίσως; Ναι αυτό είναι…
..................................................................................................................................
Πρόσφατα αντάλλασα μηνύματα με μια κοπέλα η οποία μου είπε ότι διάβαζε κείμενα. Εννοούσε προφανώς το λυκειακό μάθημα «κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας», στο οποίο μάλλον επρόκειτο να εξεταστεί. Μου έκανε εντύπωση και τη ρώτησα σαστισμένος «Καλά διαβάζεις κείμενα;;».. Εκείνη απάντησε πως δεν είχε καλή σχέση με το μάθημα και ότι είχε χάσει αρκετές παραδόσεις. Ρωτώ λοιπόν το εξής: Ακόμα και αν κάποιος δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ αυτό το «μάθημα», έστω και αν δεν έχει διαβάσει ποτέ στη ζωή του λογοτεχνικό κείμενο, όταν πρόκειται να εξεταστεί αντικρίζοντας για πρώτη φορά το κείμενο, αλήθεια, δε μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις ολόσωστα; Σύνθετο ζήτημα. Για να απαντήσουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής: ποιος ο χαρακτήρας του «μαθήματος»; , τι τρέχει με την αντικειμενικότητα και την υποκειμενικότητα σ’αυτή την περίπτωση; , πως ορίζεται η «σωστή» απάντηση;
Δεν έχω γράψει ποιήματα
Μόνο σταυρούς σε μνήματα καρφώνω
Ανάλωση σε άθλιες τεχνικές λεπτομέρειες που δεν αφορούν κανένα, απέχθεια των μαθητών προς το κείμενο ή το ποίημα: μαθαίνουμε αηδίες. Αυτό ακριβώς λέω και άγω. Μαθαίνουμε αηδίες. Ο κάθε συγγραφές ή ποιητής δεν έγραψε τίποτα με σκοπό να το παραδώσει σε αθλίους τεχνοκράτες που θα του όριζαν μέτρο και θα του έβαζαν μια σφραγίδα με την «αξία» του. Λογού χάρη η σωστή ομοιοκαταληξία, σωστή με την έννοια ότι ακολουθεί κανόνες, βαθμολογείται με υψηλό βαθμό. Κάθε λογοτεχνικό έργο έχει στόχο να διδάξει ένα μήνυμα ευθύ ή αντίστροφο. Δε λέω αν συμφωνώ με το περιεχόμενο του μηνύματος ή όχι. Ο «αριστερός» ή ο «δεξιός» ή ο «ουδέτερος» θέλει να περάσει την ιδεολογία, τις ιδέες και τις σκέψεις του. Βρισκόμαστε που βρισκόμαστε κάποιες ώρες πάνω άπαυτα τα ποιήματα, τουλάχιστον ας κάνουμε αυτό που πρέπει: μια συζήτηση. Χωρίς το φόβο ότι θα εκφραστούμε ελευθέρα, θα μοιραστούμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μας γεννά κάθε γραμμή ή κάθε στίχος. Ήδη η λέξη «συναίσθημα» είναι ταμπού για το ελληνικό(τουλάχιστον) σχολείο…. Όλα πρέπει να γίνονται μηχανικά, με ένα τρόπο αδιαμφισβήτητο που θα διευκολύνει και την βαθμολόγηση.
Το πώς και το γιατί τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια
στης αμάθειας το σκοτάδι μένει και σκουντουφλά από τη μια στην άλλη μέρα.
Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008
Φιλοσοφικά Ερωτήματα
Μετα από αρκετό καιρό απουσίας(καταραμένες πανελλήνιες….) επιστρέφω στο blog… Ήταν λίγο δύσκολο να ξαναπιάσω στυλό και χαρτί, τα δάχτυλα μου είχαν σκουριάσει όταν πια έφτασα στην πληκτρολόγηση… Τα κατάφερα όμως και είμαι εδώ με ένα θέμα πολύ ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου. Βεβαίως μπορεί να το κάψα αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση… Καλή επανένταξη μου εύχομαι λοιπόν και σε σας καλή ανάγνωση…
Τέτοια ο άνθρωπος θέτει από την αρχή του χρόνου. Αλήθεια, πότε άρχισε ο χρόνος; Αλήθεια; Τι είναι αλήθεια; Στην πραγματικότητα κάθε ερώτημα μπορεί να θεωρηθεί φιλοσοφικό. Τι είναι πραγματικότητα; Τι είναι φιλοσοφία; Γιατί;
Αυτό το γιατί παραμένει πάντα επίκαιρο, «κολλάει», όπως λέμε, παντού, μένει πάντα αναπάντητο. Νομίζουμε πως φιλοσοφικά ερωτήματα είναι αυτά του στιλ «Γιατί υπάρχουμε;». Λάθος. Τι είναι λάθος; Βλέπετε, οτιδήποτε πούμε, κάθε φράση μας, μπορεί να διεγείρει στον άλλο ερωτήματα. Αν αυτά που λέω σας πείθουν, το επόμενο βήμα είναι να αναρωτηθείτε το εξής: «Αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα απαντήσουμε, με την πιθανότητα αστοχίας, θα αναλώναμε όλη μας τη ζωή σ’αυτό και μόνο, άρα δε θα είχαμε καμιά άλλη εμπειρία». Ίσως να χετε δίκιο αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, ταυτόχρονα όμως μου δίνετε τη δυνατότητα να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα.
Πρώτα τονίσατε στο μυαλό σας τη λέξη εμπειρία. Αδυνατώ να μπω στην ουσία του πράγματος. Μάλλον διότι δε θέλω να πλατειάσω και επίσης για λόγους αντι-εγωιστικούς. Θα ήταν καλύτερα ο καθένας να προχωρήσει, διαβάζοντας αυτό το άρθρο με βάση τις δικές του ιδέες. Και λέγοντας αυτά δε θα επιχειρήσω άμεσο ορισμό της έννοιας «εμπειρία». Ξεκινώντας λοιπόν από το δεύτερο σκέλος του υποθετικού προβληματισμού σας θα καταθέσω μοναχά μια παρατήρηση, ότι δηλαδή η καθημερινή ζωή εξυπηρετεί το στόχο του «εμπειρείν». Κατά μια αντίληψη, η καθημερινή ύπαρξη «είναι» μόνο και μόνο για να απαντάει το ανθρώπινο ον ερωτήματα ή καλυτέρα να μπαίνει στη διαδικασία να τα απαντήσει, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την βέβαιη «καταπράυνση» των. Διαμορφώνεται επομένως μια βαθιά υπαρξιστική διαλεκτική καθότι η εμπειρία συνίσταται κυρίως στη λήψη αποφάσεων και τη διενέργεια επιλογών. Συνδέεται δε άμεσα με τη χρονική διάρκεια του βίου. Αυτό είναι αποδεκτό σε όλες τις εποχές, δηλαδή συμβαίνει οι γηραιότεροι να θεωρούνται αυτομάτως σοφότεροι.
Μιλώντας για «ανάλωση» της ζωής, ήρθε στο μυαλό μου μια πρακτική θεωρία, αυτή των αναγκών του A. Maslow. Σύμφωνα λοιπόν μ’αυτή ο άνθρωπος αναπτύσσει τη δράση του με βάση την ικανοποίηση των αναγκών του, παράγοντας που αποτελεί και ισχυρότερο ίσως και το μοναδικό κίνητρο. Οι ανάγκες δεν έχουν την ίδια προτεραιότητα, αλλά ξεκινούν απ’αυτές που σχετίζονται με τη βιολογική ύπαρξη και καταλήγουν σ’αυτές που συνδέονται με την πνευματική και την κοινωνική. Υπάρχει δε μια κατηγορία αναγκών, ανώτερη από τις άλλες στην οποία καταφέρνουν να φτάσουν λίγοι άνθρωποι. Σαφώς σ’αυτό το σημείο έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες που αφορούν τις διαφορές διαστάσεις του βίου. Εδώ ο άνθρωπος καλείται να καλύψει ανάγκες που θα τον καταστήσουν ολοκληρωμένο.
Με βάση την θεώρηση που υποστηρίζει ότι τα φιλοσοφικά ερωτήματα δε σχετίζονται άμεσα με το βίο και τον «αναλώνουν», την ανάγκη για απάντηση αυτών, θα έπρεπε να την εντάξουμε εδώ. Έτσι εξηγούν και το ότι η φιλοσοφία συστηματοποιήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, ιδιαίτερα στην πλούσια Αθήνα, πολύ περισσότερο από ευκατάστατους πολίτες, ειδικά σε περιόδους οικονομικής άνθησης. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον ο άνθρωπος έχει εξασφαλίσει τη βιολογική του ύπαρξη, την κοινωνική και την πνευματική ζωή, είναι σε θέση να διαθέσει χρόνο στην απάντηση θεμελιωδών ερωτημάτων, τα οποία καλούνται φιλοσοφικά, δεδομένης της ομοιότητας της υφής των με το αντικείμενο της συστηματικής φιλοσοφίας.
Η ιστορία όμως τους διαψεύδει. Φιλοσοφία δεν αναπτύχθηκε τον καιρό των αρχαίων Ελλήνων αλλά και πολύ παλαιοτέρα, όχι μόνο στις πλούσιες συνοικίες από σπουδασμένους ρήτορες αλλά και στις φτωχογειτονιές από τους δούλους. Όχι μόνο στην Ελλάδα που ευημερούσε και εμπέδωνε μια μορφή της άμεσης δημοκρατίας αλλά και στην Περσία που στέναζε κάτω από το ζυγό της απολυταρχίας, όχι μόνο το «χρυσό αιώνα» αλλά και τα πέτρινα χρόνια. Κάθε στιγμή που ο άνθρωπος έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα για το βίο του, αναζητά απαντήσεις. Είτε ενδόμυχα, είτε μέσω του διαλόγου, καθότι οι λέξεις είναι σαν τη κρούστα στην επιφάνεια βαθιών νερών, καθώς έλεγε ο Wittgenstein. Το μόνο που αλλάζει σε κάθε εποχή είναι τα μέσα και οι κατευθύνσεις.
Οι απαντήσεις για τα φιλοσοφικά ερωτήματα κρύβονται παντού. Παρατηρείται όμως ένα παράδοξο. Ο άνθρωπος αναζητά αληθινές απαντήσεις. Έρχεται αντιμέτωπος με τη διεισδυτική ύπαρξη του. Τι είναι αλήθεια; Είναι μια η αλήθεια ή υπάρχουν περισσότερες; Για να στηρίξω και μια υπαρξιστική θέση, πιστεύω πως οι αλήθειες είναι τόσες όσοι και οι άνθρωποι που σκέφτονται, αναζητούν την υφή και τη φύση της ύπαρξης τους, δε δειλιάζουν να ανατέμνουν διαρκώς τον εαυτό τους, πράγμα που κατά τον Καστοριάδη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κάνουν όλοι. Δε γνωρίζω αν η απαντήσεις είναι μέσα μας, στο περιβάλλον ή στους άλλους. Δε ξέρω αν προορίζονται για όλους ή για λίγους «εκλεκτούς» ή αν απλά η άρχουσα αντίληψη μας οδηγεί να θεωρούμε τους αναζητούντες ελιτίστικους ως προς τη συμπεριφορά. Πάντως αν νομίζουμε ότι η φιλοσοφία είναι η ανάγνωση χοντροκομμένων, σκονισμένων τόμων ή ότι η αλήθεια κρύβεται σ’αυτους μάλλον έχουμε πολλών μοιρών στροφή να κάνουμε.
ΥΓ 1: Όπως παρατηρείτε το blog είναι πλήρως ανακαινισμένο και οι αλλαγές θα γίνουν εμφανέστερες στο μέλλον… Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε υπό καταστροφική δημιουργία…
ΥΓ2: Ένα «ευχαριστώ» στη Λία που κράτησε το blog μόνη της τόσο καιρό, αλλιώς θα είχαμε πάει κατά διαόλου…